Het behangen van het plafond is een gewaagde en creatieve keuze die je interieur naar een hoger niveau kan tillen. Vaak wordt het plafond over het hoofd gezien bij het inrichten van een ruimte, terwijl het juist een groot potentieel heeft om een unieke sfeer te creëren. Door het plafond te behangen, kun je een visuele impact maken en een statement maken in je interieur.

Een van de belangrijkste redenen om je plafond te behangen is het toevoegen van textuur en patroon aan de ruimte. Met behang kun je interessante ontwerpen en structuren aanbrengen die anders niet mogelijk zouden zijn. Het geeft je de vrijheid om je creativiteit te uiten en de ruimte een persoonlijk tintje te geven.

Daarnaast kan het behangen van het plafond ook helpen om oneffenheden of gebreken te verbergen. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een oud plafond met scheuren of vlekken, kan behang een effectieve manier zijn om deze imperfecties te camoufleren en een frisse uitstraling te creëren.

Hoe kan je je plafond behangen?

Het behangen van een plafond vereist enige voorbereiding en techniek, maar het is zeker haalbaar voor doe-het-zelvers. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om je plafond succesvol te behangen:

 1. Voorbereiding: zorg ervoor dat het plafond schoon en droog is voordat je begint. Verwijder eventuele losse verfresten of stof en repareer eventuele beschadigingen. Bedek de vloer en meubels met afdekfolie om ze te beschermen tegen lijm- of verfdruppels.
 2. Primer: breng een primer aan op het plafond om de hechting van het behang te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat het behang goed blijft zitten en voorkomt dat de lijm doorschijnt.
 3. Meten en snijden: meet de lengte en breedte van het plafond en snijd het behang op maat. Zorg ervoor dat je voldoende behang hebt om het hele plafond te bedekken.
 4. Lijm aanbrengen: breng de behanglijm gelijkmatig aan op het behang volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je voldoende lijm aanbrengt om het behang goed te laten hechten, maar vermijd overtollige lijm die kan druppelen.
 5. Behangen: begin bij een hoek van het plafond en breng het behang voorzichtig aan, werkend naar de andere kant van het plafond. Strijk het behang glad met een behangborstel om eventuele luchtbellen te verwijderen en ervoor te zorgen dat het goed hecht.
 6. Afwerking: snijd overtollig behang af langs de randen van het plafond met een scherp mesje. Werk voorzichtig rondom verlichting.

Wat zijn de trends in 2023?

In 2023 zijn er verschillende opvallende trends op het gebied van plafondbehang. Hier zijn enkele van de meest interessante trends die je kunt overwegen om je plafond een eigentijdse en stijlvolle uitstraling te geven:

 1. Geometrische patronen: geometrische patronen zijn een populaire keuze voor plafondbehang. Deze patronen voegen een dynamisch element toe aan de ruimte en kunnen een moderne en grafische uitstraling creëren. Denk aan driehoeken, cirkels, of abstracte vormen die het plafond tot een ware eyecatcher maken.
 2. Natuurlijke elementen: het brengen van de natuur naar binnen is een belangrijke trend in 2023. Plafondbehang met natuurlijke elementen, zoals bladeren, bloemen, of organische texturen, kan een rustgevende en harmonieuze sfeer creëren. Dit brengt een gevoel van sereniteit en verbondenheid met de natuur in de ruimte.
 3. Metallic accenten: metallic accenten zijn een geweldige manier om een vleugje luxe en glamour toe te voegen aan het plafond. Kies voor behang met metallic details, zoals goud, zilver, of koper, om een elegante en stijlvolle uitstraling te bereiken. Dit kan vooral effectief zijn in ruimtes met moderne of industriële interieurstijlen.
 4. Kleurrijk statement: durf kleur toe te voegen aan je plafond! In 2023 zien we steeds vaker gedurfde kleurkeuzes voor plafondbehang. Van levendige tinten tot zachte pastelkleuren, een kleurrijk plafond kan de hele ruimte transformeren en een levendige en energieke sfeer creëren.
 5. Textuur en reliëf: baast patronen en kleuren is textuur een belangrijk aspect in plafondbehang. Kies voor behang met reliëf, zoals gestructureerde stoffen, bamboevezels, of geweven materialen, om een tactiele dimensie aan het plafond toe te voegen. Dit creëert diepte en interesse in de ruimte.

Houd er rekening mee dat trends kunnen veranderen en dat het belangrijk is om te kiezen voor een stijl die bij jou en je interieur past. Experimenteer, wees creatief en maak een plafond dat een weerspiegeling is van jouw persoonlijke smaak en stijl.

Plafondbehang is een geweldige manier om je interieur te transformeren en een unieke sfeer te creëren. Met de juiste keuze van patronen, kleuren en texturen, kun je het plafond tot een ware blikvanger maken en een persoonlijk statement in je interieur neerzetten. Dus durf te experimenteren en laat je creativiteit de vrije loop bij het behangen van je plafond!

Misschien vind je deze blogs wel leuk: