Plafond stucen: hoe gaat dat in zijn werk?
Wanneer je besluit om een plafond te stucen, opent zich een wereld van mogelijkheden. Velen opteren voor een strakke afwerking met glad stucwerk, wat de ruimte optisch groter laat lijken en een moderne uitstraling biedt. Een alternatieve keuze voor plafondafwerking is sierpleister, waardoor eventuele vervuiling minder opvalt.
In deze blog lees je welke mogelijkheden er zijn wanneer je een plafond gaat stucen.
De mogelijkheden bij plafond stucen
Je kunt er ook voor kiezen om het plafond zelf verder af te werken. In dit geval kun je kiezen voor stucwerk dat geschikt is voor sauzen of behangen, waardoor je na het stucen het plafond zelf kunt afwerken met verf of behang. Hieronder lees je alles over de mogelijkheden!
Voor het stucen van het plafond raden wij aan een stukadoor in te schakelen. Het is namelijk een arbeidsintensieve klus die veel precisie vereist.
Glad stucen
Het glad stucen van een plafond is een van de meest gebruikte technieken bij nieuwbouwwoningen. Bij het stucen van een plafond in een nieuw huis moet je er rekening mee houden dat er scheurtjes kunnen ontstaan, omdat het nieuwe huis nog kan ‘zetten’. Glad stucwerk is dan een uitstekende keuze, aangezien eventuele beschadigingen gemakkelijk kunnen worden hersteld.
Glad pleisterwerk kan worden aangebracht in diverse kleuren, zodat je zelf kunt bepalen hoe het plafond eruit zal zien. Hoewel de meeste mensen voor lichte witte tinten kiezen, is het ook mogelijk om het plafond in dezelfde kleur als de muur te stucen voor een speels effect.
Spuitwerk voor het plafond
Een van de goedkoopste manieren om een plafond te stucen is door middel van spuitwerk. Deze eenvoudige techniek wordt snel aangebracht en resulteert meestal in een lichte textuur, die je zelf kunt aanpassen door de korrelgrootte te kiezen.
Spuitwerk bestaat doorgaans uit twee lagen:
- De basislaag, die oneffenheden en beschadigingen verbergt.
- De afwerklaag, waarin een lichte textuur op het plafond wordt aangebracht door het stukadoorsbedrijf.
Als je de voorkeur geeft aan sierpleister, houd er dan rekening mee dat dit handwerk vereist. De stukadoor brengt de spuitpleister met de hand aan op het plafond vanaf de grond, wat een goedkope optie kan zijn.
Schuurwerk voor het plafond
Voor een unieke afwerking kun je overwegen om schuurwerk toe te passen. Hierbij wordt het plafond na het stucen licht geschuurd door de vakman, die draaiende bewegingen maakt, waardoor een uniek patroon ontstaat. Dit patroon verschijnt telkens anders, afhankelijk van de lichtinval.
Schuurwerk geeft de ruimte een luxe uitstraling en past uitstekend bij huizen met hoge plafonds. Als je een verlaagd plafond laat stucen, kan schuurwerk de ruimte optisch iets kleiner maken.
Sierpleister op het plafond
Het aanbrengen van sierpleister op het plafond is zeker een optie, waarmee je een knusse uitstraling creëert. Ook hier kun je zelf de kleur van het plafond bepalen. Er zijn verschillende soorten sierpleister geschikt voor plafonds:
- Spachtelputz, bekend om zijn grove korrel.
- Rustiekputz, met een iets fijnere korrel maar vergelijkbaar met spachtelputz.
- Granol, dat groeven en putjes heeft, waardoor de vakman unieke patronen kan creëren.
Plafond stucen: de werkwijze
Zie jij het zitten om je gipsplaten plafond zelf te stucen? Onthoud wel dat dit een flinke klus is. Zonder ervaring is het lastig om een perfect egaal oppervlak te creëeren. Veel doe-het-zelvers gaan hun plafond stucen met fix en finish. Dit is een kant-en-klare gipsmortel die gebruikt wordt om een dunne laag pleister aan te brengen. Perfect dus om een gipsplaten plafond te stucen.
Zo ga je te werk bij het stucen van een plafond:
- Stap 1. Een plafond stucen begint met de voorbereiding. Plak de vloer en de muren af, schakel de stroom uit en maak het plafond stofvrij.
- Stap 2. Maak de stucmortel aan. Ga je het plafond stucen met fix en finish? Volg voor het bereiden van de mortel de handleiding.
- Stap 3. Schraap de mortel op je stucspaan en smeer het in één vloeiende beweging uit op het plafond. Als je het hele plafond hebt bedekt met een dikte van ongeveer 6-8 millimeter, maak je het vlak met een afrijlat.
- Stap 4. Daarna ga je de muur ‘messen’. Met een spackmes schraap je langs de stuk, waardoor kleine gaten gevuld worden.
- Stap 5. Als het stucwerk goed gedroogd is, kun je het plafond pleisteren en afpleisteren voor het mooiste resultaat.