Spachtelputz is een veelgebruikte wandafwerking die een gestructureerd en korrelig effect geeft aan muren en plafonds. Het wordt vaak toegepast in woningen en commerciële gebouwen vanwege de duurzaamheid en het relatief onderhoudsarme karakter.

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is een wandafwerking op basis van kunsthars gebonden met marmerkorrels. Het wordt aangebracht op de muur met een spaan, waardoor een gestructureerd effect ontstaat. Dit effect kan variëren van fijnkorrelig tot grof, afhankelijk van de grootte van de gebruikte marmerkorrels. Spachtelputz is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan worden afgewerkt met een matte of glanzende coating.

Waarom spachtelputz echt niet meer kan

Hoewel spachtelputz in het verleden populair was, wordt het tegenwoordig vaak als gedateerd en ouderwets beschouwd. De structuur en korrelige afwerking van spachtelputz kunnen een ruimte visueel zwaar maken en passen niet altijd bij de moderne en strakke interieurstijlen die momenteel in trek zijn. Bovendien is het verwijderen van spachtelputz een tijdrovend en kostbaar proces, waardoor het minder aantrekkelijk is voor mensen die graag regelmatig van interieur willen veranderen.

Hoe kan je spachtelputz toch mooi maken?

Hoewel spachtelputz als gedateerd wordt beschouwd, zijn er manieren om het toch mooi en eigentijds te laten ogen. Een van de beste manieren om dit te bereiken is door gebruik te maken van kleuren. Kies voor een neutrale kleur zoals wit, crème of lichtgrijs om de ruimte licht en fris te houden. Als je durft, kun je ook kiezen voor een opvallende kleur die contrasteert met de korrelige textuur van spachtelputz, zoals diepblauw of warm rood. Dit zorgt voor een interessant spel van texturen en kleuren in de ruimte.

Maak gebruik van kleuren in meubilair

Naast het gebruik van kleuren, kan het selecteren van meubilair dat de aandacht trekt helpen om de focus weg te halen van de spachtelputz. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende bank in een levendige kleur, een uniek kunstwerk aan de muur of een opvallende designlamp. Door de aandacht naar andere elementen in de ruimte te trekken, creëer je een balans tussen de spachtelputz en de rest van het interieur.

Hang dingen op aan de muur

Een andere manier om de aandacht af te leiden van de spachtelputz is door decoratieve wandhangers op te hangen. Denk aan wandkunst, zoals schilderijen, foto’s, spiegels of wandkleden. Door deze items strategisch op te hangen, creëer je visuele afleiding en wordt de nadruk verlegd naar de decoratieve elementen aan de muur.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van functionele wandhangers, zoals planken of wandrekken. Deze bieden niet alleen extra opbergruimte, maar kunnen ook dienen als decoratieve displays voor boeken, planten of andere items die passen bij jouw interieurstijl. Op deze manier voeg je meer dimensie toe aan de ruimte en zorg je voor een evenwichtige uitstraling.

Misschien vind je deze blogs wel leuk: