Het huis waarin je woont is meer dan alleen maar een fysieke structuur; het is een weerspiegeling van je stijl, smaak en persoonlijkheid. Maar na verloop van tijd beginnen zelfs de meest geliefde woningen tekenen van veroudering te vertonen, en vaak zijn het de kozijnen die als eerste hun jeugdige glans verliezen. Oude kozijnen kunnen tal van problemen met zich meebrengen, van verminderde energie-efficiëntie tot structurele zorgen en veroudering.

Wat kost het vervangen van oude kozijnen?

Voordat we duiken in de wereld van nieuwe kozijnen, laten we eens kijken naar de kosten van het vervangen van oude kozijnen. De prijs van het vervangen van kozijnen kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het type kozijn en de afmetingen. Hier is een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende soorten kozijnen:

Vast raam

 • 30 x 30 cm: €35,- tot €85,-
 • 60 x 60 cm: €95,- tot €100,-
 • 100 x 100 cm: €155,- tot €165,-
 • 150 x 200 cm: €325,- tot €365,-

Valraam

 • 50 x 40 cm: €100,- tot €160,-
 • 100 x 80 cm: €200,- tot €235,-
 • 150 x 120 cm: €325,- tot €360,-

Draai/kiepraam

 • 60 x 60 cm: €165,- tot €220,-
 • 100 x 100 cm: €235,- tot €250,-
 • 120 x 180 cm: €365,- tot €385,-

Deze prijzen zijn gemiddelden en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de regio, de complexiteit van de installatie en de gekozen opties. Nu je een idee hebt van de kosten, laten we eens kijken naar de opties die je hebt bij het vervangen van kozijnen.

Welke opties zijn er?

Bij het overwegen van het vervangen van je kozijnen, zijn er verschillende opties beschikbaar, maar kunststof kozijnen steken er met kop en schouders bovenuit. Laten we eens kijken naar de alternatieven en waarom kunststof de beste keuze is.

Houten kozijnen

Houten kozijnen hebben lange tijd de markt gedomineerd vanwege hun traditionele uitstraling en esthetische aantrekkingskracht. Ze kunnen een warme en klassieke uitstraling aan je huis geven. Echter, houten kozijnen vergen veel onderhoud en zijn vatbaar voor rot en schade door vocht. Dit betekent dat je ze regelmatig moet schilderen en onderhouden om ze in goede staat te houden.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn licht van gewicht en duurzaam, maar ze hebben een koude uitstraling en zijn minder isolerend dan kunststof kozijnen. Ze kunnen ook duurder zijn dan kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen

Nu, laten we het hebben over waarom kunststof kozijnen de beste optie zijn. Kunststof kozijnen zijn gemaakt van PVC (polyvinylchloride), een materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en isolerende eigenschappen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van kunststof kozijnen:

 • Duurzaamheid: Kunststof kozijnen zijn bestand tegen vocht, schimmel, rot en insecten. Ze zullen niet kromtrekken of barsten zoals houten kozijnen dat wel kunnen.
 • Isolatie: Kunststof kozijnen bieden uitstekende thermische isolatie, wat betekent dat ze je huis warm houden in de winter en koel in de zomer. Dit kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en lagere energierekeningen.
 • Onderhoudsarm: Anders dan houten kozijnen, hebben kunststof kozijnen nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft ze niet te schilderen en ze zijn gemakkelijk schoon te houden met een sopje.
 • Veelzijdigheid: Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat je ze kunt aanpassen aan de uitstraling van je huis.
 • Prijs: Zoals eerder vermeld, zijn kunststof kozijnen vaak voordeliger dan aluminium kozijnen en vergelijkbaar in prijs met houten kozijnen.

Nu we weten waarom kunststof kozijnen de beste optie zijn, laten we eens kijken naar de kosten van het installeren van deze duurzame kozijnen.

Wat kosten kunststof kozijnen?

De kosten van kunststof kozijnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type kozijn, de afmetingen, de kwaliteit van het materiaal en de complexiteit van de installatie. Hier zijn enkele gemiddelde prijsindicaties voor kunststof kozijnen:

Kunststof vast raam

 • 30 x 30 cm: €200,- tot €400,-
 • 60 x 60 cm: €400,- tot €600,-
 • 100 x 100 cm: €600,- tot €800,-
 • 150 x 200 cm: €800,- tot €1.200,-

Kunststof valraam

 • 50 x 40 cm: €300,- tot €500,-
 • 100 x 80 cm: €500,- tot €700,-
 • 150 x 120 cm: €700,- tot €900,-

Kunststof draai/kiepraam

 • 60 x 60 cm: €400,- tot €600,-
 • 100 x 100 cm: €600,- tot €800,-
 • 120 x 180 cm: €800,- tot €1.200,-

Deze prijzen zijn slechts richtlijnen en kunnen variëren op basis van je specifieke wensen en de lokale marktomstandigheden. Op deze pagina over kunststof kozijnen prijzen vind je meer informatie over de kosten.

Waarom kunststof de beste optie is

Nu je bekend bent met de kosten en voordelen van kunststof kozijnen, laten we eens kijken naar enkele overwegingen die kunststof tot de beste keuze maken bij het vervangen van je oude kozijnen.

Duurzaamheid

Kunststof kozijnen zijn buitengewoon duurzaam en gaan veel langer mee dan houten kozijnen. Ze zijn bestand tegen de tand des tijds en de invloed van het weer, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over rot, schimmel of andere vormen van schade. Dit betekent dat je investering in kunststof kozijnen zichzelf op de lange termijn terugbetaalt door de kosten van onderhoud en vervanging te verminderen.

Energie-efficiëntie

Een van de belangrijkste voordelen van kunststof kozijnen is hun uitstekende thermische isolatie. Ze voorkomen warmteverlies en houden koude lucht buiten, waardoor je energierekeningen aanzienlijk lager kunnen uitvallen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu, omdat je minder energie verbruikt.

Onderhoudsarm

Het onderhouden van houten kozijnen kan tijdrovend en kostbaar zijn. Je moet ze regelmatig schuren, schilderen en lakken om ze in goede staat te houden. Kunststof kozijnen daarentegen vereisen vrijwel geen onderhoud. Ze zijn bestand tegen vlekken, vervagen niet en kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met een mild schoonmaakmiddel.

Veelzijdigheid

Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en stijlen, zodat je ze kunt aanpassen aan de esthetiek van je huis. Of je nu een moderne, strakke uitstraling wilt of de klassieke uitstraling van hout wilt behouden, kunststof kozijnen kunnen aan je wensen voldoen.

Kostenbesparing op lange termijn

Hoewel de initiële investering in kunststof kozijnen misschien iets hoger is dan bij sommige andere materialen, zul je op de lange termijn geld besparen. Door de lagere energierekeningen, het gebrek aan onderhoudskosten en de langere levensduur, zullen kunststof kozijnen zichzelf terugverdienen.