Onkruid wieden is een belangrijke taak voor elke tuinier die een gezonde en mooie tuin wil behouden. Onkruid kan snel groeien en zich verspreiden, waardoor het de groei van gewenste planten belemmert en het algehele uiterlijk van de tuin verstoort.

Hoe onkruid wieden?

Onkruid wieden is meer dan alleen het verwijderen van ongewenste planten uit je tuin. Het gaat erom dat je het onkruid zo grondig mogelijk verwijdert, inclusief de wortels, om te voorkomen dat het terugkomt. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om effectief onkruid te wieden:

 1. Begin met het inspecteren van je tuin om te identificeren waar het onkruid groeit. Let op plekken waar onkruid vaak voorkomt, zoals langs de randen van bloembedden, tussen tegels en in plantenbakken.
 2. Zorg ervoor dat je tijdens het wieden beschermende handschoenen draagt om je handen te beschermen tegen stekelige of giftige planten.
 3. Gebruik een scherp tuingereedschap, zoals een onkruidsteker, om het onkruid bij de wortel te grijpen. Plaats het gereedschap zo dicht mogelijk bij de grond en trek het onkruid er voorzichtig uit. Zorg ervoor dat je de wortels intact verwijdert om hergroei te voorkomen.
 4. Voor hardnekkige onkruidsoorten met diepe wortels, zoals paardebloemen, kan het handig zijn om een onkruidvork te gebruiken. Steek de vork recht in de grond naast het onkruid en wrik het voorzichtig los.
 5. Verwijder het onkruid uit je tuin en gooi het op de juiste manier weg. Composteer geen onkruid met zaden, omdat dit kan leiden tot verspreiding van het onkruid in je tuin.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het wieden van onkruid zijn er een paar belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

 1. Voorkom verspreiding: onkruid kan zich gemakkelijk verspreiden door zaadjes of wortelfragmenten. Zorg ervoor dat je het onkruid volledig verwijdert en vermijd het gebruik van maaimachines of trimmers die het onkruid in kleine stukjes snijden en verspreiden.
 2. Timing: het is het beste om onkruid te wieden voordat het zaad begint te vormen en verspreid te raken. Probeer regelmatig tijd vrij te maken om onkruid te verwijderen voordat het zich verder kan verspreiden.
 3. Bodembedekking: het aanbrengen van een laag mulch of bodembedekking rond je gazon kan helpen om de groei van onkruid te onderdrukken en het maaien gemakkelijker te maken. Mulch vormt een beschermende laag die voorkomt dat onkruidzaden ontkiemen en zich verspreiden. Daarnaast helpt het ook om vocht vast te houden en de bodemtemperatuur te reguleren.

Welk tuingereedschap helpt bij het wieden van onkruid?

Het juiste tuingereedschap kan het wieden van onkruid een stuk gemakkelijker maken. Hier zijn enkele veelgebruikte gereedschappen die je kunt gebruiken:

 1. Onkruidsteker: een onkruidsteker is een handig gereedschap met een scherpe puntige kop en een lange steel. Het stelt je in staat om het onkruid diep bij de wortel te grijpen en het eruit te trekken zonder te bukken. Dit gereedschap is vooral handig voor het verwijderen van onkruid met lange wortels, zoals paardenbloemen.
 2. Onkruidvork: een onkruidvork is een gereedschap met meerdere metalen tanden aan het einde van een steel. Het is effectief bij het losmaken en verwijderen van onkruid met diepe wortels, zoals distels. Steek de vork naast het onkruid in de grond en wrik het voorzichtig los.
 3. Handkrabber: een handkrabber is een klein handgereedschap met een gebogen blad dat ideaal is voor het wieden van onkruid in kleine hoekjes en tussen planten. Het stelt je in staat om onkruid gemakkelijk los te maken en te verwijderen zonder de omliggende planten te beschadigen.
 4. Tuinhandschoenen: goede tuinhandschoenen zijn essentieel bij het wieden van onkruid. Ze beschermen je handen tegen stekelige planten, vuil en mogelijke allergische reacties. Zorg ervoor dat de handschoenen goed passen en van duurzaam materiaal zijn gemaakt.

Tips voor het wieden van je onkruid

Hier zijn enkele handige tips die je kunt volgen om het wieden van onkruid efficiënter te maken:

 1. Wied regelmatig: plan regelmatig wat tijd in je agenda om onkruid te wieden. Door dit regelmatig te doen, voorkom je dat het onkruid de overhand krijgt en moeilijker te verwijderen is.
 2. Wied na regen: het is gemakkelijker om onkruid te wieden na een regenbui. De grond is dan zachter, waardoor het onkruid gemakkelijker loskomt.
 3. Mulch gebruiken: het aanbrengen van een laag mulch of bodembedekking rond je planten helpt om de groei van onkruid te onderdrukken. Mulch voorkomt dat zonlicht het bodemoppervlak bereikt, waardoor het onkruid wordt verstikt.
 4. Trek onkruid met wortel en al uit: bij het wieden is het belangrijk om het onkruid met de wortels volledig te verwijderen. Als je alleen het bovengrondse deel van het onkruid verwijdert, kan het snel weer terug groeien.
 5. Gebruik natuurlijke onkruidbestrijders: er zijn natuurlijke onkruidbestrijdingsmethoden die je kunt gebruiken om onkruid te onderdrukken. Bijvoorbeeld het gebruik van azijn, kokend water of een mengsel van zout en water. Breng deze oplossingen rechtstreeks aan op het onkruid om ze te doden. Houd er echter rekening mee dat deze methoden ook schadelijk kunnen zijn voor andere planten, dus wees voorzichtig bij het aanbrengen.
 6. Onderhoud een gezonde tuin: een gezonde en goed onderhouden tuin kan de groei van onkruid beperken. Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen voor je planten, zodat ze sterk en weelderig groeien. Sterke, dichte beplanting kan ook voorkomen dat onkruid de ruimte krijgt om te groeien.
 7. Voorkom verspreiding van onkruid: zorg ervoor dat je het verwijderde onkruid op de juiste manier weggooit. Gooi het in de groencontainer of breng het naar een composteerfaciliteit. Vermijd het composteren van onkruid met zaden om te voorkomen dat ze zich verspreiden.

Door deze tips te volgen en het juiste tuingereedschap te gebruiken, kun je effectief onkruid wieden en je tuin gezond en mooi houden. Onthoud dat onkruid een constante strijd kan zijn, maar met regelmatig onderhoud en aandacht kun je een onkruidvrije tuin bereiken waarin je gewenste planten kunnen floreren.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk: