Inbraakbeveiliging is een essentieel aspect van het beveiligen van je huis of bedrijfspand. Het installeren van de juiste beveiligingsmaatregelen kan helpen bij het beschermen van je eigendommen en het waarborgen van de veiligheid van jezelf en je gezin.

Waarom inbraakbeveiliging installeren?

Het installeren van inbraakbeveiligingssystemen is van cruciaal belang om je huis of bedrijfspand te beschermen tegen potentiële inbrekers. Inbraak kan leiden tot financiële verliezen, materiële schade en kan zelfs een bedreiging vormen voor de veiligheid van jezelf en je dierbaren. Hier zijn enkele redenen waarom inbraakbeveiliging installeren belangrijk is:

 1. Bescherming van eigendommen: Inbraakbeveiligingssystemen zoals alarmsystemen, camerabewaking en toegangscontrolesystemen kunnen helpen bij het ontmoedigen van inbrekers en het beschermen van je waardevolle eigendommen. Door deze systemen te installeren, maak je je huis of bedrijfspand minder aantrekkelijk voor dieven.
 2. Veiligheid en gemoedsrust: Het gevoel van veiligheid in je eigen huis is onbetaalbaar. Inbraakbeveiligingssystemen bieden een gevoel van gemoedsrust, wetende dat je eigendommen beschermd zijn. Dit geldt vooral als je op vakantie bent of wanneer je afwezig bent van je bedrijfspand.
 3. Snelle respons: Moderne inbraakbeveiligingssystemen zijn vaak verbonden met meldkamers die 24/7 bewaking bieden. Als er een inbraakpoging wordt gedetecteerd, kunnen de meldkamermedewerkers snel reageren en hulpdiensten inschakelen. Dit kan helpen om de schade te beperken en de kans op een succesvolle inbraak te verminderen.
 4. Verlaging van verzekeringspremies: Veel verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen op verzekeringspremies voor huizen en bedrijven die zijn uitgerust met goedgekeurde inbraakbeveiligingssystemen. Door inbraakbeveiliging te installeren, kun je mogelijk geld besparen op je verzekeringskosten.

Nu we hebben besproken waarom inbraakbeveiliging installeren belangrijk is, laten we eens kijken naar de verschillende opties die je hebt.

Wat zijn je opties?

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om inbraakbeveiligingssystemen. Het kiezen van de juiste optie hangt af van verschillende factoren, zoals het type gebouw, je budget en specifieke beveiligingsbehoeften. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Alarmsystemen: Alarmsystemen zijn een veelgebruikte vorm van inbraakbeveiliging. Ze bestaan uit sensoren die beweging, glasbreuk of het openen van ramen en deuren detecteren. Wanneer een alarm wordt geactiveerd, gaat er een luid alarmsignaal af om de inbrekers af te schrikken en om buurtbewoners te waarschuwen. Moderne alarmsystemen kunnen ook verbonden zijn met meldkamers voor snelle respons.
 2. Camerabewaking: Camerabewakingssystemen worden steeds populairder. Ze bestaan uit beveiligingscamera’s die beelden vastleggen van de omgeving van je huis of bedrijfspand. Deze beelden kunnen worden opgeslagen en indien nodig worden gebruikt als bewijsmateriaal. Camerabewaking kan helpen bij het identificeren van inbrekers en kan ook een preventieve werking hebben.
 3. Toegangscontrolesystemen: Toegangscontrolesystemen worden vaak gebruikt in bedrijfspanden, maar kunnen ook thuis worden geïnstalleerd. Ze beperken de toegang tot bepaalde gebieden door middel van elektronische sloten, toegangskaarten of biometrische identificatie. Op deze manier kun je bepalen wie toegang heeft tot je pand en kun je potentiële inbrekers buiten houden.
 4. Verlichtingssystemen: Goede verlichting rondom je huis of bedrijfspand kan inbrekers ontmoedigen. Het installeren van bewegingsgevoelige verlichting bij ingangen, tuinen en donkere gebieden kan helpen om inbrekers zichtbaar te maken en hun activiteiten te verstoren.
 5. Veiligheidssloten: Het upgraden van je sloten kan een effectieve manier zijn om de beveiliging te verbeteren. Kies voor veiligheidssloten met een anti-kerntrekbeveiliging, cilinderbescherming en een SKG-keurmerk. Deze sloten zijn moeilijker te manipuleren en bieden een hoger niveau van bescherming tegen inbraak.

Dit zijn slechts enkele van de vele opties die beschikbaar zijn op het gebied van inbraakbeveiliging. Het is belangrijk om een grondige evaluatie van je beveiligingsbehoeften te maken en advies in te winnen bij professionals om de beste keuzes te maken voor jouw situatie.

Hoe kun je deze beveiliging zelf installeren?

Hoewel het inhuren van professionele beveiligingsbedrijven de beste garantie biedt voor een correcte installatie, zijn er ook stappen die je zelf kunt nemen om inbraakbeveiliging te verbeteren. Hier zijn enkele tips voor het zelf installeren van inbraakbeveiliging:

 1. Verhoog de zichtbaarheid: Zorg ervoor dat je huis goed zichtbaar is vanaf de straat en dat er geen hoge struiken of bomen zijn die het zicht belemmeren. Dit maakt het moeilijker voor inbrekers om ongezien binnen te dringen.
 2. Versterk deuren en ramen: Installeer sterkere deuren en ramen door het toevoegen van veiligheidssloten, anti-inbraakstrips en versterkte beglazing. Dit maakt het voor inbrekers moeilijker om binnen te komen door geweld te gebruiken.
 3. Installeer buitenverlichting: Plaats bewegingsgevoelige verlichting rondom je huis of bedrijfspand. Dit zal ongewenste bezoekers afschrikken en zorgt voor een goed verlichte omgeving.
 4. Beveiligingssysteem: Je kunt zelf een basisalarmsysteem installeren met bewegingssensoren en een luid alarmsignaal. Er zijn veel doe-het-zelf kits beschikbaar die eenvoudig te installeren zijn.
 5. Camerabewaking: Voor de installatie van camerabewakingssystemen kun je zelf camera’s aanschaffen en ze strategisch rondom je pand plaatsen. Zorg ervoor dat de camera’s goed zicht hebben op potentiële ingangen en gevoelige gebieden.
 6. Buurtpreventie: Werk samen met je buren en sluit je aan bij buurtwachten of buurtpreventieteams. Samenwerken met anderen in de buurt kan helpen bij het vergroten van de algehele veiligheid en het verminderen van inbraakrisico’s.

Het is belangrijk op te merken dat zelfinstallatie mogelijk niet dezelfde mate van beveiliging biedt als professionele installatie. Het inhuren van een ervaren beveiligingsbedrijf zorgt voor een grondige evaluatie van je behoeften en een professionele installatie van de beveiligingssystemen.