Dubbel glas is een term die je wellicht vaak hebt gehoord wanneer het gaat om de isolatie van ramen en deuren. Het wordt ook wel thermopane glas, isolatieglas of HR-glas genoemd. Maar wat is dubbel glas eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Wat is dubbel glas eigenlijk?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar zijn verbonden door een luchtruimte, ook wel spouw genoemd. Deze spouw is gevuld met droge lucht of een speciaal gas, zoals argon of krypton. Het is deze combinatie van meerdere glasplaten en de spouw ertussen die dubbel glas zijn isolerende eigenschappen geeft.

Hoe duurzaam is het?

Ja, dubbel glas is zeker een duurzame keuze als het gaat om isolatie en energiebesparing. Dankzij de isolerende eigenschappen van dubbel glas kan het warmteverlies door ramen en deuren aanzienlijk verminderd worden. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken om een comfortabele binnentemperatuur te behouden, wat resulteert in een lagere energierekening en een verminderde CO2-uitstoot.

Bovendien helpt dubbel glas ook om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen, waardoor je een rustigere en meer ontspannen leefomgeving hebt. Dit is vooral gunstig als je in een drukke stad woont of vlakbij een lawaaierige weg.

Welk glas heeft de beste isolerende waarde?

Wanneer we het hebben over de isolerende waarde van glas, komen we vaak de termen en afkortingen tegen, zoals HR, HR+, HR++, en HR+++. Deze afkortingen verwijzen naar verschillende niveaus van isolatie en energie-efficiëntie.

HR staat voor Hoog Rendement, en hoe meer plusjes er achter HR staan, hoe beter de isolerende waarde van het glas is. HR-glas heeft al een betere isolerende waarde in vergelijking met enkel glas, maar HR++ en HR+++ glas bieden nog betere prestaties.

HR++ glas bestaat uit twee glasplaten met een spouw ertussen, net als dubbel glas, maar het heeft ook een speciale coating op een van de glasplaten en een nog beter isolerend gas in de spouw. Dit zorgt voor een hogere isolatiewaarde en betere energie-efficiëntie dan gewoon dubbel glas.

Hoeveel kan duurzaam glas je opleveren?

Investeren in duurzaam glas, zoals dubbel glas, kan op de lange termijn aanzienlijke voordelen opleveren. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn dan die van enkel glas, zijn de besparingen op energiekosten en de verbetering van het comfort de moeite waard.

Door te kiezen voor dubbel glas of zelfs HR++ of HR+++ glas, kun je de warmteverliezen door je ramen aanzienlijk verminderen. Dit betekent dat je verwarmingssysteem minder energie hoeft te verbruiken om dezelfde gewenste temperatuur te behouden. Hierdoor bespaar je op je energierekening en verlaag je je energieverbruik.

Hoeveel je precies kunt besparen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je ramen, de huidige isolatie van je huis en de gemiddelde energieprijzen in jouw regio. Het is echter niet ongebruikelijk dat het gebruik van dubbel glas de warmteverliezen door ramen met wel 50% kan verminderen in vergelijking met enkel glas.

Om een concreet voorbeeld te geven, stel je voor dat je jaarlijks €1.000 aan verwarmingskosten hebt met enkel glas. Door over te stappen op dubbel glas, zou je dit bedrag met €500 kunnen verminderen. Dit betekent dat je binnen een paar jaar de initiële investering in het dubbel glas kunt terugverdienen, afhankelijk van de prijzen van het glas en de installatie.