Vloerisolatie is een belangrijke stap naar een energiezuinig en comfortabel huis. Door je vloer te isoleren, kun je energie besparen en tegelijkertijd de temperatuur en vochtigheid in je huis beter reguleren. Maar hoe duurzaam is vloerisolatie eigenlijk?

Duurzaamheid van vloerisolatie

Vloerisolatie draagt bij aan duurzaamheid op verschillende manieren. Ten eerste helpt het bij het verminderen van energieverlies. Een niet-geïsoleerde vloer kan tot wel 15% van de warmte in je huis verliezen. Door je vloer goed te isoleren, kun je dit verlies aanzienlijk verminderen en dus ook je energieverbruik terugdringen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Daarnaast draagt vloerisolatie bij aan een betere thermische regulatie in je huis. In de winter zorgt het ervoor dat de koude lucht vanuit de kruipruimte niet via de vloer je huis binnendringt. In de zomer voorkomt het dat de hitte van buiten naar binnen trekt. Hierdoor blijft je huis koeler in de zomer en warmer in de winter, waardoor je minder afhankelijk bent van verwarming en airconditioning.

Bovendien heeft vloerisolatie ook voordelen op het gebied van vochtregulatie. Het voorkomt dat vocht uit de kruipruimte omhoog trekt in je vloer en muren. Dit kan schimmelvorming en vochtproblemen voorkomen, wat de levensduur van je vloer en de gezondheid van je huis ten goede komt.

Materialen voor vloerisolatie

Bij het kiezen van materialen voor vloerisolatie zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Hieronder bespreken we enkele veelgebruikte materialen, hun prijzen en voordelen.

 1. Glaswol: Glaswol is een populair isolatiemateriaal vanwege zijn goede isolerende eigenschappen en betaalbaarheid. Het is verkrijgbaar in de vorm van dekens of platen die gemakkelijk op maat te snijden zijn. Glaswol is ook geluidsisolerend en brandveilig.
  • Prijs: Gemiddeld €15 – €20 per m².
  • Voordelen: Goede isolatiewaarde, geluidsisolatie, brandveilig.
 1. EPS-parels: EPS-parels, ook wel bekend als piepschuim, worden vaak gebruikt voor vloerisolatie. Ze worden in de kruipruimte geblazen en vullen alle holtes op. EPS-parels hebben een hoge isolatiewaarde en zijn vochtbestendig.
  • Prijs: Gemiddeld €25 – €30 per m².
  • Voordelen: Hoge isolatiewaarde, vochtbestendig.
 2. PUR-schuim: PUR-schuim is een veelzijdig isolatiemateriaal dat zowel voor vloerisolatie als voor andere isolatietoepassingen gebruikt kan worden. Het wordt in vloeibare vorm aangebracht en vormt na uitharding een naadloze isolatielaag. PUR-schuim heeft een uitstekende isolatiewaarde, maar het is belangrijk om het professioneel te laten aanbrengen.
  • Prijs: Gemiddeld €30 – €35 per m².
  • Voordelen: Uitstekende isolatiewaarde, naadloos.
 3. Isolatieplaten: Isolatieplaten, zoals PIR-platen of XPS-platen, zijn stijve platen die gemakkelijk op maat te snijden zijn en direct op de vloer kunnen worden aangebracht. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn geschikt voor verschillende vloertypen.
  • Prijs: Gemiddeld €20 – €25 per m².
  • Voordelen: Hoge isolatiewaarde, gemakkelijk op maat te snijden.

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, de staat van de vloer en je persoonlijke voorkeuren. Het is altijd aan te raden om advies in te winnen bij een professionele isolatiespecialist om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt.

Combineren met andere vormen van isolatie

Vloerisolatie kan ook gecombineerd worden met andere vormen van isolatie om de energie-efficiëntie van je huis verder te verbeteren. Hier zijn enkele mogelijke combinaties:

 1. Dakisolatie: Door zowel je dak als je vloer te isoleren, creëer je een complete thermische schil rondom je huis. Dit helpt om warmteverlies tot een minimum te beperken en de energie-efficiëntie te maximaliseren.
 2. Spouwmuurisolatie: Als je huis een spouwmuur heeft, kun je deze isoleren in combinatie met vloerisolatie. Spouwmuurisolatie zorgt voor een extra isolatielaag rondom je huis, waardoor warmteverlies door de muren wordt verminderd.
 1. Ramen en deuren: Naast vloerisolatie is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de isolatie van ramen en deuren. Goed geïsoleerde ramen en deuren voorkomen tocht en warmteverlies, waardoor de effectiviteit van vloerisolatie wordt vergroot. Denk hierbij aan het plaatsen van isolerend glas, het aanbrengen van tochtstrips en het gebruik van isolerende deuren.
 2. Gevelisolatie: Gevelisolatie kan ook gecombineerd worden met vloerisolatie om een totale isolatieschil rondom je huis te creëren. Hierbij wordt isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de gevel aangebracht, waardoor warmteverlies via de muren wordt verminderd.

Door vloerisolatie te combineren met andere vormen van isolatie, kun je de energie-efficiëntie van je huis optimaliseren en het comfortniveau verhogen. Het is belangrijk om te benadrukken dat het raadzaam is om professioneel advies in te winnen om de beste combinatie van isolatiemaatregelen voor jouw specifieke situatie te bepalen.